Clubkleding wielrennen

De ultieme gids voor clubkleding wielrennen: het vinden van de perfecte fietsuitrusting

Misschien herken je het wel. De sponsorcontracten van jouw fietsclub lopen af, en je bent als vrijwilliger betrokken of gevraagd om mee te denken over nieuwe clubkleding voor jullie wielervereniging de komende periode. Leuk! Maar het vinden van de juiste clubkleding wielrennen kan een lastige opgave zijn. Waar moet je beginnen? En wat zijn de valkuilen van een kledingcommissie bij het zoeken naar nieuwe clubkleding? In dit bericht leggen we de essentiële elementen van clubkleding wielrennen uit en geven we tips over hoe je de perfecte uitrusting voor jouw wielerclub kunt vinden.

Shirt of tenue

Als eerste stap is het verstandig om te bepalen waar jullie als vereniging naar op zoek zijn. Gaat het enkel om een shirt, of een om een tenue? En - niet onbelangrijk - waaruit bestaat dan een tenue? Is er een groot verloop in (jeugd)leden of is dit redelijk stabiel?

Eén van de belangrijkste aspecten van clubkleding wielrennen is het clubtenue. Dit is het tenue dat alle leden van de club dragen tijdens groepsritten, trainingen en wedstrijden. Fietsen in hetzelfde tenue creëert niet alleen een gevoel van eenheid onder de leden, maar dient in veel gevallen ook als reclamevorm voor de club en eventuele sponsoren. Als het om clubkleding wielrennen gaat, praten we in eerste instantie vaak over een wielershirt en wielerbroek, bedrukt in verenigingskleuren. Maar juist de accessoires maken het tenue en de teamuitstraling compleet. Zichtbare kledingstukken zoals handschoenen en wielersokken of beenstukken maken dat jullie ècht eenheid uitstralen en kunnen daarnaast ook de fietservaring verbeteren. Handschoenen bieden grip en demping, terwijl goede wielersokken ervoor zorgen dat je voeten droog en comfortabel blijven. Overweeg juist ook deze accessoires bij het kiezen van uw clubkleding om jullie wieleruitrusting compleet te maken.

Hieronder een voorbeeld van wensen voor een nieuwe cluboutfit:

  • Tenue: bepaal wat jullie als clubtenue zien. Bijvoorbeeld kort shirt, lang shirt, korte broek been stukken of lange broek, sokken.
  • Comfort: de kleding moet comfortabel zijn om gedurende langere ritten te dragen.
  • Ademend vermogen: zoek naar materialen die ademend zijn en zweet afvoeren om je koel en droog te houden.
  • Functioneel: definieer functionele eisen zoals een zakje met rits, brede bretellen, etc.
  • Zichtbaarheid: kies voor felle kleuren of reflecterende materialen om de zichtbaarheid op de weg te vergroten.
  • Keuze: er moet keuze zijn tussen verschillende pasvormen. Strakke, aero pasvorm maar bijvoorbeeld ook een wat lossere fit.
  • Ontwerp: het ontwerp moet jullie club vertegenwoordigen en iets zijn dat leden met trots dragen.

Maatwerk

Veel wielerclubs kiezen ervoor om hun clubkleding wielrennen aan te passen om deze uniek te maken en zich te onderscheiden van andere clubs. Dit kan door het toevoegen van het clublogo of sponsoren, naar tegenwoordig kan men vaak ook namen van leden van individuele renners op het shirt plaatsen. Maatwerk voegt niet alleen een persoonlijk tintje toe aan de uitrusting, maar helpt ook bij het promoten van de club en haar sponsors.

Veel mensen fietsen in te grote of juist te krappe kleding. Een juiste pasvorm en fit is van essentieel belang. Dit geldt voor zowel shirts als broeken.

Kiezen van een leverancier

Nu men in grote lijnen weet wat men wil, en in welke aantallen kunnen we offertes opvragen bij verschillende leveranciers. Als de samenwerking het de huidige leverancier bevalt, ligt het voor de hand om deze als eerste te vragen om een voorstel voor de komende periode. Leg jullie wensen neer, en vraag om een passend voorstel. Als er in de afgelopen periode misschien kwaliteits- of leveringsproblemen zijn geweest kun je dit ook bespreken.

Toch is het altijd aan te raden om nog minimaal twee offertes elders op te vragen. Hiermee kun je inschatten of het prijsniveau goed is, inzicht krijgen in andere merken en materialen en soms opent het nieuwe mogelijkheden.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het aanschaffen van nieuwe clubkleding wielrennen. Je kunt rechtstreeks bij een fabrikant, een agent, groothandelaar of plaatselijke fietsenwinkel kopen. Ieder kanaal heeft zijn eigen voors en tegens.

Zo is er bij een fabrikant vaak meer onderhandelingsruimte, omdat er meer marge te verdelen is door het ontbreken van tussenhandel. Anderzijds geldt er vaak een relatief hoog minimum bestelaantal (of waarde) en zijn niet alle fabrikanten ingericht op zaken doen met verenigingen (en hun leden als eindgebruiker/particulier). Het minimale bestelaantal is bij een eerste bestelling vaak niet zo'n probleem. Informeer goed hoe dit is bij nabestellingen. Hoe gaat het als er zich één nieuwe lid aanmeld?

Clubkleding kopen via een groothandelaar heeft als voordeel dan deze in de regel niet merkgebonden zijn, en dus kleding kunnen selecteren die goed aansluit bij de doelen van de vereniging. Ook bieden zij vaak meer dan alleen wielerkleding, denk bijvoorbeeld aan bidons of kleding voor vrijwilligers of kantinepersoneel. Informeer wel goed naar de te verwachten levertijden, met name van de nabestellingen.

De plaatselijke fietsenwinkel is een goede optie voor kleinere clubs, en heeft als grote voordeel dat leden zelf de kleding kunnen passen, bestellen, afrekenen en ophalen via de fietsenwinkel. Hier geeft met als club geen omkijken naar. In de praktijk worden de eerste twee opties ook wel gecombineerd met deze. Verenigingskleding van fabrikant, agent of groothandel wordt dan uitgestald bij een lokale fietsenwinkel - meestal ook sponsor - zodat leden de kleding daar kunnen passen en afhalen.

Het is dus van groot belang om goed onderzoek te doen en prijzen maar vooral ook kwaliteit te vergelijken voordat men ergens een bestelling doet. Je kunt ook om aanbevelingen van andere wielerclubs vragen of online recensies lezen om een ​​gerenommeerde verkoper te vinden.

Kosten

Als het om clubkleding wielrennen gaat, kunnen de kosten flink variëren. Het grootste verschil zit hem vaak toch in de kwaliteit van de gebruikte stoffen. Houd er rekening mee dat kwaliteitsuitrusting misschien duurder is, maar dat deze langer meegaat en betere prestaties levert.

Laat je goed adviseren. Het doel (gebruik) van de kleding is hierbij van groot belang. Iemand die af en toe een rustig ritje met de club maakt, heeft behoefte aan totaal andere kleding als renners die drie keer peer week of vaker op de fiets zitten. Die laatste groep is meestal ook bereid om meer te spenderen dan de eerste groep.

Om de kosten voor iedereen zo laag mogelijk te houden, kun je informeren naar (staffel)kortingen, en bestellingen opsparen tot dit aantal. Ook zijn er soms seizoensgebonden aanbiedingen en promoties om extra geld te besparen.

Conclusie

Het vinden van de perfecte clubkleding wielrennen voor jouw wielerclub kan wat tijd en onderzoek vergen, maar het is de moeite waard. Vergeet niet om bij het maken van uw keuzes prioriteit te geven aan comfort, functionaliteit en design. Met de juiste uitrusting zien jij en je clubleden er niet alleen geweldig uit, maar presteren ze ook op hun best op de weg. Veel fietsplezier!