
De ultieme gids voor clubkleding wielrennen: het vinden van de perfecte fietsuitrusting
Misschien herken je het wel. De sponsorcontracten van jouw fietsclub lopen af, en je bent als vrijwilliger betrokken of gevraagd om mee te denken over nieuwe clubkleding voor jullie wielervereniging. Leuk! Maar het vinden van de juiste clubkleding voor wielrennen kan een lastige opgave zijn. Waar moet je beginnen? En wat zijn de valkuilen van een kledingcommissie bij het zoeken naar nieuwe clubkleding? In dit bericht leggen we de belangrijkste aspecten van clubkleding wielrennen uit en geven we tips over hoe je de perfecte uitrusting voor jouw wielerclub kunt vinden.
Shirt of tenue
Als eerste stap is het verstandig om te bepalen waar jullie als vereniging naar op zoek zijn. Gaat het enkel om een shirt, of een om een volwaardig tenue? En - niet onbelangrijk - waaruit bestaat dan een tenue?
Het wielrshirt of tenue dat alle leden van de club dragen tijdens groepsritten, trainingen en wedstrijden is de verbindende factor binnen een wielervereniging. Fietsen in hetzelfde tenue creëert niet alleen een gevoel van eenheid onder de leden, maar dient in veel gevallen ook als reclamevorm voor de club en eventuele sponsoren. Als het om clubkleding wielrennen gaat, praten we in eerste instantie vaak over een wielershirt en wielerbroek, bedrukt in verenigingskleuren. Maar juist de accessoires maken het tenue en de teamuitstraling compleet. Zichtbare kledingstukken zoals handschoenen en wielersokken of beenstukken maken dat jullie ècht eenheid uitstralen en kunnen daarnaast ook de fietservaring verbeteren. Handschoenen bieden grip en demping, terwijl goede wielersokken ervoor zorgen dat je voeten droog en comfortabel blijven. Overweeg juist ook deze accessoires bij het kiezen van uw clubkleding om jullie wieleruitrusting compleet te maken.
Hieronder een voorbeeld van wensen voor een nieuwe cluboutfit:
- Tenue: bepaal wat jullie als clubtenue zien. Bijvoorbeeld een kort shirt, lang shirt, korte broek, beenstukken of lange broek, sokken en wellicht een bijpassende helm.
- Comfort: de kleding moet comfortabel zijn om gedurende langere ritten te dragen.
- Ademend vermogen: zoek naar materialen die ademend zijn en zweet afvoeren om je koel en droog te houden.
- Functioneel: definieer functionele eisen zoals een zakje met rits, brede bretellen, etc.
- Zichtbaarheid: kies voor felle kleuren of reflecterende materialen om de zichtbaarheid op de weg te vergroten.
- Keuze: er moet keuze zijn tussen verschillende pasvormen. Strakke, aero pasvorm maar bijvoorbeeld ook een wat lossere fit.
- Ontwerp: het ontwerp moet jullie club vertegenwoordigen en iets zijn dat leden met trots dragen.
Het ontwerpen van wielerkleding
Veel wielerclubs kiezen ervoor om hun clubkleding aan te passen om deze uniek te maken en zich zo te onderscheiden van andere clubs. Voor de KNWU is dit ook verplicht. Er kunnen immers geen twee verenigingen met hetzelfde tenue aan de start staan.
Daarom is belangrijk om te bepalen hoe het ontwerp er globaal uit moet komen te zien. En, of jullie als vereniging zelf iemand in huis hebben met kennis van ontwerpen, of dat de nieuwe leverancier dit ontwerp voor jullie moet opmaken. Dit ontwerp begint meestal met de kleurstelling. De clubkleuren van de verenigingen dienen duidelijk naar voren te komen. Verder zijn er vaak één of meerdere sponsoren die ook attentiewaarde nodig hebben. Maar er zijn ook praktische vraagstukken: hoe zorg je dat jullie vereniging van afstand zichtbaar is in een peloton? Of: waar plaatsen we de verschillende sponsorlogo's? Een wielershirt ontwerpen is echt maatwerk, maar op de juiste manier gedaan draagt het bij aan het promoten van de club en sponsoren. Maak een lijstje met de belangrijkste punten en zoek desnoods voorbeelden erbij. Zo krijgt een ontwerp een beter idee van de wensen.
Welke aantallen zijn er nodig
In tegenstelling tot bijvoorbeeld hockey- of voetbalkleding wordt wielerkleding niet bedrukt nadat de kledingstukken in elkaar zijn gezet, maar juist al hiervoor. In geval van wielerkleding worden lappen stof geprint of gesublimeerd met jullie ontwerp. Deze worden vervolgens op de juiste maten uitgesneden en vervolgens in elkaar genaaid.
Deze manier van produceren zorgt ervoor dat gewenste aantallen van invloed zijn op de prijs, en er veelal met prijsstaffels wordt gewerkt. We kunnen bijvoorbeeld een offerte vragen op basis van 300 stuks, maar wat als er in de praktijk 'slechts' 200 besteld worden? In veel gevallen zal dan een andere staffel gelden, met een hoge prijs dan verwacht. Om te bepalen welke prijsstaffel voor jullie club van toepassing is, is het van belang om een redelijke indicatie te hebben van de te bestellen aantallen.
Dit gaat dan om de eerste bestelling (bulkorder voor de hele vereniging) maar denk hierbij ook alvast aan de rest van het kalenderjaar. Is er veel verloop van (jeugd)leden, of is dit redelijk stabiel? Bij verenigingen die meerdere ritten per week maken, zijn leden eerder geneigd om meerdere kledingsets te bestellen. Misschien hebben jullie nog gegevens over een eerdere kledingbestelling.
Een leverancier kiezen
Nu men in grote lijnen de wensen heeft bepaald, en weet welke aantallen er nodig zijn is het tijd om offertes op te vragen. Als de samenwerking het de huidige leverancier bevalt, ligt het voor de hand om deze als eerste te vragen om een voorstel voor de komende periode. Leg jullie wensen neer, en vraag om een passend voorstel. Als er in de afgelopen periode misschien kwaliteits- of leveringsproblemen zijn geweest kun je dit ook bespreken. Want net als fietsframes en schakelmateriaal is ook wielerkleding continue in ontwikkeling. Een drie jaar oude koersbroek van merk A, is niet hetzelfde als die van merk A nu. Dit geldt ook voor stoffen, ritsen en zemen.
Toch is het altijd aan te raden om nog minimaal twee offertes elders op te vragen. Hiermee kun je inschatten of het prijsniveau goed is, inzicht krijgen in andere merken en materialen en soms opent het nieuwe mogelijkheden om de blik eens te verruimen.
Het type leverancier
Er zijn verschillende mogelijkheden voor het aanschaffen van nieuwe clubkleding wielrennen. Je kunt rechtstreeks bij een fabrikant, een agent, groothandelaar of plaatselijke fietsenwinkel kopen. Ieder kanaal heeft zijn eigen voors en tegens.
Zo is er bij een fabrikant vaak meer onderhandelingsruimte, omdat er meer marge te verdelen is door het ontbreken van tussenhandel. Anderzijds geldt er vaak een relatief hoog minimum bestelaantal (of bestelwaarde) en zijn niet alle fabrikanten ingericht op zaken doen met verenigingen (en hun leden als eindgebruiker/particuliere klant). Dit minimale bestelaantal is bij een eerste bestelling vaak niet zo'n probleem. Informeer daarom goed hoe dit is bij nabestellingen. Hoe gaat bijvoorbeeld het als er zich één nieuwe lid aanmeld?
Clubkleding kopen via een groothandelaar heeft als voordeel dat deze meestal niet merkgebonden zijn, en dus kleding kunnen selecteren die goed aansluit bij de doelen en wensen van de vereniging. Ook bieden zij vaak meer dan alleen wielerkleding, denk bijvoorbeeld aan kleding voor vrijwilligers of kantinepersoneel en bijpassende bidons op andersoortige sportartikelen. Informeer wel goed naar de te verwachten levertijden, met name van de nabestellingen.
De plaatselijke fietsenwinkel is een goede optie voor kleinere clubs, en heeft als grote voordeel dat leden zelf de kleding kunnen passen, bestellen, afrekenen en ophalen via de fietsenwinkel. Hier heeft men als club geen omkijken naar. In de praktijk worden de eerste twee opties ook wel gecombineerd met deze. Verenigingskleding van fabrikant, agent of groothandel wordt dan uitgestald bij een lokale fietsenwinkel - meestal ook sponsor - zodat leden de kleding daar kunnen passen en afhalen.
Kosten van wielerkleding voor verenigingen
Als het om clubkleding wielrennen gaat, kunnen de kosten flink variëren. Het grootste verschil zit hem vaak toch in de kwaliteit en eigenschappen van de gebruikte stoffen. Houd er rekening mee dat kwaliteitsuitrusting misschien duurder is, maar dat deze langer meegaat, comfortabeler draagt en hierdoor betere prestaties levert.
Laat je goed adviseren. Het doel (gebruik) van de kleding is hierbij van groot belang. Iemand die af en toe een rustig ritje met de club maakt, heeft behoefte aan totaal andere kleding als renners die drie keer peer week of vaker op de fiets zitten. Die laatste groep is meestal ook bereid om meer te spenderen dan de eerste groep.
Om de kosten voor iedereen zo laag mogelijk te houden, kun je informeren naar (staffel)kortingen, en bestellingen opsparen tot dit aantal. Ook zijn er soms seizoensgebonden aanbiedingen en promoties om extra geld te besparen.
Vergelijken van offertes en leveranciers
Nu we de verschillende offertes binnen hebben, kunnen we deze naast elkaar leggen om zo de voordeligste eruit te pikken. Of toch niet?
Bij het vergelijken van offertes voor wielerkleding is het zelden mogelijk om ook appels met appels te vergelijken. Ieder merk, en iedere leverancier heeft zijn of haar eigen voordelen. Deze zijn niet altijd direct uit te drukken in een waarde. Probeer in de basis de kleding en sich eens te vergelijken. Heeft een wielershirt een zakje met rits (praktisch voor sleutels of pasjes), of is dit een optie tegen meerprijs? Zijn de zemen van de wielerbroeken vergelijkbaar? Hieronder een lijst met vragen die je jezelf zou kunnen stellen:
- Wat is de minimale afname (in stuks of in euro's)?
- Zijn de ontwerpkosten inbegrepen?
- Wat is de te verwachten levertijd (met name van nabestellingen)?
- Is de kwaliteit van de zemen vergelijkbaar?
- Zijn er individuele oplossingen voor bijvoorbeeld leden met extreem korte of lange benen?
- Zijn de aangeboden prijzen ook geldig voor nabestellingen?
- Is er een mogelijkheid tot aanhouden van een grijpvoorraad?
- Is het mogelijk om (periodiek) paskleding te lenen?
Kies voor een type partij waarmee het 'klikt' en die bij jullie situatie past. Kleding leveren kan iedereen, maar een klacht fatsoenlijk oplossen niet altijd. Je kunt ook om ervaringen van andere wielerclubs vragen of online recensies lezen om een gerenommeerde verkoper te vinden.
Conclusie
Het vinden van de perfecte clubkleding wielrennen voor jouw wielerclub kan wat tijd en onderzoek vergen, maar het is de moeite waard. Vergeet niet om bij het maken van uw keuzes prioriteit te geven aan comfort, functionaliteit en design. Met de juiste uitrusting zien jij en je clubleden er niet alleen geweldig uit, maar presteren ze ook op hun best op de weg. Veel fietsplezier!